Україна – Молдова: європейські амбіції та випробування «русскім міром»

14 листопада у гостинному приміщенні Секретаріату ГУАМ зустрілися експерти з України та Молдови, а також дипломати з ЄС та держав Східного партнерства: Й.В. Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба, Й.В. Посол Молдови в Україні Іон Стевіле та Й.В. Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску та Генеральний секретар Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ Валерій Чечелашвілі. Приводом для зустрічі став «круглий стіл» «Україна – Молдова: європейські амбіції та випробування «русскім міром», організований Групою стратегічних та безпекових студій (ГСБС, Україна) та Інститутом публічної політики (ІПП, Молдова) за підтримки Фонду «Сорос-Молдова». Цей захід – частина проекту «Геополітичні змагання на пострадянському просторі: наслідки для держав Східного партнерства».

Вже традиційно для заходів, що організовуються Групою стратегічних та безпекових студій розмова за «круглим столом» була цікавою та відвертою. Спершу директор програм ІПП Оазу Нантой та директор міжнародних програм ГСБС розповіли учасникам в чому полягає зміст проекту і якими бачаться його результати. Окрім того, вони презентували Експертне товариство Східного партнерства «Кишинівська ініціатива», яке, за задумом організацій-учасниць проекту, може стати платформою для обміну думками між експертами Східного партнерства. Оазу Нантой також приділив увагу болючому для Молдови Придністровському питанню. Зокрема, молдавський дослідник наголошує, що Придністров’я є свого роду «чеховською рушницею на стіні» і завдання експертів та громадянського суспільства – не дати цій рушниці вистрілити. Що ж до перспектив укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Молдовою і ЄС у Вільнюсі 28-29 ц.р., О. Нантой зауважує, що Києву та Кишинеу нинішню  пропагандистську кампанію Москви з протидії політиці євроінтеграції необхідно розглядати в якості «стрес-тесту»для обох держав.

Цікавою була висловлена Віорелом Чіботару – директором Європейського інституту політичних досліджень (Молдова) – думка про те, що у разі непідписання Києвом Угоди про Асоціацію можна очікувати, що Молдова та Україна більше не будуть розглядатися Брюсселем «в одному пакеті» – спрацює задекларований Євросоюзом принцип «більше за більше». Проте, успіх України у Вільнюсі суттєво зняв би геополітичну напругу в Молдові – додав молдавський дослідник.

Валерій Чалий – заступник директора Центру Разумкова у своєму виступі зауважив, що питання підписання Угоди про Асоціацію перебуває у площині геополітичної гри і підкреслив, що наразі ситуація з підписанням ще не є критичною. До того ж, на думку В. Чалого, виклики, що постають перед державами Східного партнерства є одночасно і шансами.

У свою чергу, директор Інституту геополітичних та геоекономічних досліджень Олександр Скіпальський додав, що європейську інтеграцію України слід розглядати як цивілізаційний процес, а криза євроінтеграції буде однаково болісною як для Києва так і для Брюсселю, і головне, щоб Вільнюс-2013, на відміну від Бухаресту-2008, не став для України «Мюнхеном-1938».

Дослідниця Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталія Беліцер у своїх ремарках також додала, що й Сполученим Штатам Америки не байдужа доля Східного партнерства і 20 листопада ц.р. в Конгресі США відбудеться обговорення та ймовірно ухвалення Резолюції по країнах Східного партнерства; йдеться переважно про Україну, Молдову та Грузію (підтримка євроінтеграційних намірів, неприпустимість тиску Росії й т. ін.).

Що ж стосується іншого геополітичного гравця – Російської Федерації, то про неї сказала дослідниця з Молдови Ірина Северин, яка слушно запропонувала вживати щодо т.зв. «м’якої сили», яку застосовує у геополітичній боротьбі Росія, термін – «soft force» – «м’який примус».

Незважаючи на обмеження, що їх накладає дипломатичний протокол, долучались до дискусії і присутні на «круглому столі» Посли. Вони суголосно підтримують підписання Угоди про Асоціацію Україною і переконані, що політична асоціація та економічна інтеграція з ЄС є вкрай потрібною як Україні, так і Молдові і вітається з боку держав Європейського Союзу.

За підсумками роботи «круглого столу» експерти планують видання Аналітичної доповіді, яку буде представлено в Кишинеу напередодні Вільнюського саміту.

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.