У Румунії підтримують євроінтеграцію України

Ярослав Матійчик – коментар для “Дзеркала тижня”

Румунські експерти вважають, що “зближення України з ЄС позначиться на якісних змінах в економічній та інституційній сфері та сприятиме становленню спільних ініціатив на рівні громадянського суспільства”.

Громадянське суспільство Румунії підтримує європейські устремління українців і вважає важливою інтеграцію України в ЄС. Про це йшлося на Міжнародній конференції “Україна – Румунія: діалог – партнерство – розвиток”, яка відбулася 29 листопада в Києві за сприяння посольства Румунії в Україні та секретаріату ОДЕР-ГУАМ.

Конференція пройшла на тлі нещодавніх заяв президента Румунії Траяна Бесеску та міністра закордонних справ Румунії Тітусу Корцеляна про підтримку євроінтеграції України. Вона стала фінальним заходом проекту “Україна і Румунія після парламентських виборів 2012 року: нові можливості для розвитку відносин”. Її організаторами виступили “Група стратегічних досліджень і досліджень безпеки” (Київ, Україна) та Асоціація Pro-Democratia (Бухарест, Румунія).

Зі слів віце-президента асоціації Pro-Democratia, однієї з найбільш впливових румунських неурядових організацій, Ліліани Ангел, “громадянське суспільство Румунії не тільки підтримує європрагнення українців, але і вважає, що інтеграція України в ЄС для Румунії не менш важлива, ніж євроінтеграція республіки Молдова”.

Вона також підкреслила, що “тією ж мірою, якою членство Румунії в ЄС спричинило інституційні реформи в країні й призвело до того, що політика тепер орієнтована на потреби звичайних людей, зближення України з ЄС також позначиться на якісних змінах в економічній та інституційній сферах та сприятиме становленню спільних ініціатив на рівні громадянського суспільства”.

У свою чергу виконавчий директор “Групи стратегічних досліджень і досліджень безпеки” Ярослав Матійчик висловив здивування тим, що, “незважаючи на об’єктивні реалії, багато хто як серед владного середовища, так і серед представників експертного співтовариства намагаються ігнорувати потепління у відносинах Києва і Бухареста, і ліпити з Румунії “образ ворога”.

На переконання Ярослава Матійчика, “заради стабільності у Чорноморському регіоні та європейського шляху України на противагу “партіям яструбів” необхідно формувати і посилювати “партії дружби” України та Румунії”

http://dt.ua/POLITICS/u-rumuniyi-yevrointegraciyu-ukrayini-vvazhayut-ne-mensh-vazhlivoyu-nizh-moldovi-132831_.html

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.