Путін з бойовиками грають у доброго й поганого поліцейського, – експерт

Сергій Герасимчук – коментар для Гал-інфо

Ескалація бойових дій на фронті, що спостерігається останніми днями, пов’язана з намаганнями Путіна зіграти з бойовиками у доброго й злого поліцейського. Таку думку в коментарі «Гал-інфо» висловив програмний директор Групи стратегічних і безпекових студій Сергій Герасимчук.

На його думку, одна з причин активізації бойових дій пов’язана з контекстом, який задає сьогоднішній візит Путіна до Криму.
«Очевидно, що під час візиту будуть вкотре озвучені тези щодо того, як Москва бачить вирішення ситуації, тому даний візит потребував відповідного інформаційного супроводу», – зазначив експерт.
Він послався на нещодавню заяву Рефата Чубарова, котрий припустив, що в Криму Путін буде пропонувати заходу визнати анексію півострова в обмін на стабілізацію ситуації на сході України.
«Я припускаю, що Чубаров мав рацію, бо ця теза вже кілька разів так чи інакше озвучувалась. Коли кампанія на сході захлинулась, Москва в непрямий спосіб надсилала сигнали, що в разі визнання анексії Криму вона готова поступитися Донбасом й відвести свої війська», – наголосив Сергій Герасимчук.
За його словами, у такий спосіб Путін намагається приміряти на себе роль доброго поліцейського, тоді як сепаратистам відведена роль злих поліцейських.
«З одного боку, він пропонує компроміси, які вигідні Москві і невигідні Україні. З іншого боку, сепаратисти, активізуючи бойові дії на сході за підтримки російської армії, недвозначно натякають, що в разі, якщо погану пропозицію буде відкинуто, незабаром Україні доведеться обрати дуже погану пропозицію», – заявив експерт.
Друга причина пов’язана з контекстом, який задають місцеві вибори на окупованих територіях, що передбачені Мінськими угодами.
«Лідери так званих «днр» і «лнр» заявили, що готові провести вибори, однак Україна відкинула їхні заяви. Очевидно, активізуючи бойові дії, вони пробують схилити Київ до визнання своїх «виборів». Фактично вони знову ж таки пропонують два варіанти. Перший – поганий для України: вибори відбуваються й Україна їх визнає. Другий – дуже поганий: вибори відбуваються, Україна їх не визнає, і тоді наступає покарання за непоступливість – чергова ескалація», – зазначив Сергій Герасимчук.
Третя причина пов’язана з бажанням завдати українській владі репутаційного удару й спричинити збурення у суспільстві.
«Загострення так чи інакше позначиться на рейтингах української влади та коаліції, тому що Україна серйозно втомилася від бойових дій. Будь-яке загострення ставить питання, чому влада не запобігла йому», – наголосив експерт.
В той же час він зазначив, що бойовики можуть ставити на меті завдати Україні болючої локальної поразки – на кшталт тієї, якої зазнала Україна торік під Іловайськом або в лютому під Дебальцевим. Втім, він додав, що нині українські збройні сили спроможні протистояти проросійським бойовикам у локальних сутичках.
«Військові експерти кажуть, що ситуація в українській армії значно краща, ніж була на початку військового конфлікту на сході, тому вона здатна протистояти атакам. Інша річ, що в будь-якому протистоянні так чи інакше не можна обійтися без жертв, що завдає удару по країні й впливає на її психологічний стан», – резюмував Сергій Герасимчук.

На його думку, одна з причин активізації бойових дій пов’язана з контекстом, який задає сьогоднішній візит Путіна до Криму.«Очевидно, що під час візиту будуть вкотре озвучені тези щодо того, як Москва бачить вирішення ситуації, тому даний візит потребував відповідного інформаційного супроводу», – зазначив експерт.Він послався на нещодавню заяву Рефата Чубарова, котрий припустив, що в Криму Путін буде пропонувати заходу визнати анексію півострова в обмін на стабілізацію ситуації на сході України.«Я припускаю, що Чубаров мав рацію, бо ця теза вже кілька разів так чи інакше озвучувалась. Коли кампанія на сході захлинулась, Москва в непрямий спосіб надсилала сигнали, що в разі визнання анексії Криму вона готова поступитися Донбасом й відвести свої війська», – наголосив Сергій Герасимчук.За його словами, у такий спосіб Путін намагається приміряти на себе роль доброго поліцейського, тоді як сепаратистам відведена роль злих поліцейських.«З одного боку, він пропонує компроміси, які вигідні Москві і невигідні Україні. З іншого боку, сепаратисти, активізуючи бойові дії на сході за підтримки російської армії, недвозначно натякають, що в разі, якщо погану пропозицію буде відкинуто, незабаром Україні доведеться обрати дуже погану пропозицію», – заявив експерт.Друга причина пов’язана з контекстом, який задають місцеві вибори на окупованих територіях, що передбачені Мінськими угодами.«Лідери так званих «днр» і «лнр» заявили, що готові провести вибори, однак Україна відкинула їхні заяви. Очевидно, активізуючи бойові дії, вони пробують схилити Київ до визнання своїх «виборів». Фактично вони знову ж таки пропонують два варіанти. Перший – поганий для України: вибори відбуваються й Україна їх визнає. Другий – дуже поганий: вибори відбуваються, Україна їх не визнає, і тоді наступає покарання за непоступливість – чергова ескалація», – зазначив Сергій Герасимчук.  Третя причина пов’язана з бажанням завдати українській владі репутаційного удару й спричинити збурення у суспільстві.«Загострення так чи інакше позначиться на рейтингах української влади та коаліції, тому що Україна серйозно втомилася від бойових дій. Будь-яке загострення ставить питання, чому влада не запобігла йому», – наголосив експерт.В той же час він зазначив, що бойовики можуть ставити на меті завдати Україні болючої локальної поразки – на кшталт тієї, якої зазнала Україна торік під Іловайськом або в лютому під Дебальцевим. Втім, він додав, що нині українські збройні сили спроможні протистояти проросійським бойовикам у локальних сутичках.«Військові експерти кажуть, що ситуація в українській армії значно краща, ніж була на початку військового конфлікту на сході, тому вона здатна протистояти атакам. Інша річ, що в будь-якому протистоянні так чи інакше не можна обійтися без жертв, що завдає удару по країні й впливає на її психологічний стан», – резюмував Сергій Герасимчук.

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.