Україна може сприяти реінтеграції Придністров’я до складу Молдови різними засобами

Артем Филипенко, Директор програми досліджень безпекової й оборонної політики Групи стратегічних та безпекових студій для Comments.ua

Проблема Придністров’я сьогодні – це не тільки внутрішня справа Молдови, але й питання національної безпеки України. Тому Україна об’єктивно зацікавлена в якнайшвидшій ліквідації цього сепаратистського анклаву. Разом з тим, де юре, Придністровський регіон – частина території  Республіки Молдова. Понад те, Придністров’я згідно все ще чинних документів є стороною переговорів у процесі врегулювання. Переважна більшість жителів Придністров’я – громадяни Республіки Молдова. Точніше, вони мають кілька громадянств, включно з російським та українським. Саме тому, будь-які воєнні дії стосовно Придністров’я Україна може здійснювати лише на прохання офіційної влади Молдови. Або, як варіант, у відповідь на агресивні дії російського військового контингенту, розташованого у Придністров’ї. Або ж незаконних військових формувань Придністров’я.

На даний момент, навряд чи слід очікувати від Республіки Молдова якихось активних дій стосовно Придністров’я. Основна увага влади Молдови зосереджене на внутрішніх проблемах, в першу чергу – на складній економічній ситуації.

Проте, Україна може сприяти реінтеграції Придністров’я до складу Молдови різними засобами. В першу чергу, політичним та економічним тиском на його керівництво. Не секрет, що чимало представників Придністровського керівництва мають українське громадянство, а також власність і бізнес на території України. Вочевидь, також, одним з наслідків російсько-української війни має стати перегляд переговорного процесу з Придністровського врегулювання. Нинішній формат “5+2″ не працює і нежиттєздатний ні нині, ні в майбутньому. Україна може підняти питання про зміну переговорного формату.

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.