Права українців утискаються не лише в Росії, але й у Молдові

Українці в Молдові дискримінуються за національною ознакою. Крім того, самі українці асимілюються не з молдовською, а з російською культурою.

Пасивна позиція України у вирішенні Придністровської проблеми та стосунків з Молдовою сприяє асиміляції молдовських українців та призводить до ігнорування їхніх прав.

Таким є один з висновків за першими результатами комплексного дослідження “Придністровська проблема: погляд з України”, яке провели Група стратегічних та безпекових студій та Інститут демократії ім. Пилипа Орлика.

Тисячі українців в Молдові піддаються дискримінації за національною ознакою під час призначення на ключові посади та задоволення їхніх національних потреб, зазначив експерт Групи Ярослав Матійчик: “Відбувається дивна асиміляція українців навіть не в молдовське, а в російськомовне культурне середовище. Це не йде на користь розвиткові ані України, ані самої Молдови”.

Інші експерти зазначили, що вирішенню двосторонніх проблем заважає за ангажованість експертів, політизація проблем та недооцінка ролі української громади Молдови, яка могла б виступати в ролі єднальної ланки для двох берегів Дністра. За оцінками учасників дослідження, українська преса або ігнорує проблему придністровського “замороженого” конфлікту та проблеми у відносинах України з Молдовою, або передруковує повідомлення на цю тему російських ЗМІ. А це спричиняє байдужість до цієї проблеми українського суспільства та політиків.

Нагадаємо, Об`єднання українців Росії і Федеральна національно-культурна автономія українців Росії заявили про утиски з боку російської влади. За їх словами, у Росії свідомо й цілеспрямовано гальмується розвиток української культури і української освіти.

“Змушені визнати, що, на превеликий жаль, у Росії спостерігається політизація всього комплексу питань, які стосуються української гуманітарної сфери. Після 2004 року щодо України фактично ведеться інформаційна війна, частиною якої стала справжня зачистка українського гуманітарного простору”, йдеться у заяві.

http://tsn.ua/ukrayina/prava-ukrayintsiv-utiskayutsya-ne-lishe-v-rosiyi-ale-i-u-moldovi.html

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.