Експерт: Найцінніше в “Східному партнерстві” – лідерство України

Найцінніше, що українська сторона може «виторгувати» на саміті «Східного партнерства» в Празі, вважають українські аналітики, це реанімувати ідею лідерства України в регіоні.

Ініціатива Євросоюзу відкриє для України та інших п’яти країн колишнього СРСР більше можливостей для фінансування нових проектів і програм, аніж політика сусідства. В цьому впевнений директор міжнародних програм Групи стратегічних та безпекових студій Сергій Герасимчук.

На його думку, критика української сторони щодо фінансування «Східного партнерства», яка лунала перед самітом, є необґрунтованою, оскільки нова ініціатива сприятиме залученню в Україну не лише цільових коштів, а й непрямих інвестицій. Це, за словами Герасимчука, є дуже вигідна пропозиція від Європейського союзу, особливо за умов фінансової кризи. Експерт визнає, що українські політики розчаровані запропонованим, оскільки розраховували на більше, зокрема на чітку перспективу членства в ЄС, однак мають втішатися тим, що є.

«Україна з її перманентними політичними кризами і виборчими процесами не виглядає достатньо стабільним партнером, і уже сама ініціатива ЄС є певним авансом для України, який треба ще виправдати, і тоді можливі подальші кроки»,- каже Сергій Герасимчук.

Він констатує, що від політичної стабільності в країні залежатиме реалізація кінцевої мети, до якої прагне Україна – політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4232174,00.html

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.