Регіональна безпека і заморожені конфлікти: порівняльний аналіз

29  та 30 травня Група стратегічних та безпекових студій за підтримки Програми Схід-Схід: Партнерство без кордонів (Міжнародного фонду «Відродження») провела у Чернівцях та Ужгороді регіональні семінари/дебати на тему «Регіональна безпека та заморожені конфлікти: порівняльний аналіз». У заходах взяли участь Керім Керімлі, директор Товариства гуманітарних досліджень (Баку, Азербайджан), Теймураз Канчелі, голова Ресурсного центру Грузинської фундації стратегічних та міжнародних досліджень (Тбілісі, Грузія), Александру Зубко, аналітик PROMOLEX (Кишинеу, Молдова), Марина Метельська, аспірантка Академії публічного управління при президентові Молдови (Кишинеу, Молдова) та Ніколае Цвятков, співробітник Академії наук Молдови (Кишинеу, Молдова). Групу стратегічних та безпекових студій представляв директор міжнародних програм Сергій Герасимчук.

У ході круглих столів експерти з країн, що зазнали лиха заморожених конфліктів, ділилися своїм гірким досвідом щодо проблеми сепаратизму та наслідків воєнних дій. Зокрема, Керім Керімлі наголосив, що вході конфлікту один злочин проти мирного населення породжував інший за принципом ланцюгової реакції, перестрілки в районі умовного кордону з Нагірним Карабахом тривають і досі, щодня гинуть люди. В свою чергу Теймураз Канчелі, розповідаючи про історію конфліктів, зауважив, що в ході конфлікту грузинсько-абхазького конфлікту можна говорити про ознаки патріотичної війни, проте скористався її наслідками здебільшого криміналітет та мародери. Що ж до Південної Осетії, то нагнітання конфліктної ситуації в регіоні відбувалось здебільшого за участі РФ, яка конфліктом хотіла спричинити гальмування поступу Грузії до НАТО та ЄС.

Обидва експерти зазначили, що внаслідок конфліктів Грузії та Азербайджан втратили по 20% своїх територій.

Що ж до випадку Молдови, то вона втратила лише 10% території, але понад 40% промислового потенціалу – підкреслив Ніколае Цвятков.

Окремо фахівці зупинялися на питанні видачі паспортів. Зокрема, Теймураз Канчелі повідомив, що близько 70% жителів Абхазії та 100% жителів Південної Осетії мають російське громадянство.

Учасники семінарів також зауважили, що й в Україні питання подвійного громадянства та ризики сепаратизму є вкрай дражливими чинниками – передусім у прикордонних регіонах.

Усі учасники одностайно погодилися з тим, що, незалежно від спекуляцій політиків, перехід такий потенційних викликів у формат конфлікту є категорично неприпустимим.

До участі у заходах була запрошена регіональна преса. Окремі відгуки можна знайти за такими лінками:

http://mtrk.com.ua/news/21100-l——r.html ,

http://buktoloka.cv.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=362%3A2012-05-30-13-40-07&catid=11%3Apolitics&Itemid=14&lang=en

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.