Заморожені конфлікти: кримська перспектива

22 вересня 2012 року у м. Севастополі Група стратегічних та безпекових студій організувала міжнародний круглий стіл «Регіональна безпека та заморожені конфлікти». Учасники круглого столу: експерти з Азербайджану та Молдови, а також фахівці з України спробували відповісти на питання чи очікувати нових спалахів конфліктів на Південному Кавказі та у Молдові, чи загрожує щось подібне Україні?

В рамках свого виступу експерт Інституту миру та демократії Азад Іса-заде (Баку, Азербайджан) розповів про те, що дивним чином у процесі врегулювання конфлікту у Нагірному Карабасі основним партнером після Росії для вірменів виступає шиїтський Іран. Натомість, у Азербайджану до числа ключових партнерів належать православна Грузія. Такий факт значною мірою спростовує міф про релігійну складову конфлікту. Більшою мірою причиною конфлікту стала політична ситуація і спроби держав Південного Кавказу відірватися від Росії.

У своєму коментарі щодо нинішньої ситуації експерт зазначив, що наразі Азербайджан не контролює 20% своєї території і щовесни обидві сторони намагаються змістити лінію фронту, що призводить до порушення домовленостей про припинення вогню.

Дивним чином, ситуація влаштовує більшість гравців у регіоні. І в Азербайджані і у Вірменії є певні питання щодо легітимності офіційної влади і, відповідно, ці гравці не ризикують на додачу підривати свій статус будь-якими домовленостями, що однозначно не будуть визнані популярними. Натомість, збереження статус-кво це збереження при владі існуючих режимів. Не хочуть кардинальних змін і нафтогазові компанії. Незважаючи на сказане, від початку поточного року ситуація змінилася у бік погіршення. У регіоні розгортаються військові маневри, які до цього відбувалися у 2008 році і така паралель викликає тривогу.

Представник Молдавського державного університету, відомий молдавський журналіст Міхаіл Гузун зауважив, що Придністровський конфлікт у Молдові може бути виражений лише шляхом федералізації, але на такий крок піти офіційний Кишинеу не може. Понад те, конфлікт є гарним приводом для політичних дискусій і баталій за електорат. ЗМІ почасти також працюють на розпалювання конфлікту – бажають створити сенсаційні матеріали. Щоправда, є і конструктивно налаштовані журналісти – в Молдові працює клуб журналістів з Кишинеу і Тирасполя, які намагаються на підставі професійної солідарності намагаються руйнувати бар’єри між правим і лівим берегом Дністра.

Молдавський експерт наголосив, що в основі проблеми Придністров’я лежать геополітичні чинники і якби на те була воля російського лідера В. Путіна, то конфлікт був би врегульований. Проте, розраховувати на таку волю ближчим часом не доводиться.

Керівник інформаційних програм Центру «НОМОС» з Севастополя у своєму виступі заявив, що незалежно від легітимності влади, поступки в конфліктах на кшталт Нагірного Карабаху та Придністров’я ніколи не сприймаються електоратом.

Захід відбувся за підтримки Програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.