Чому «майданить» Молдову?

Сергій Герасимчук – коментар для hromadske.tv

20 січня у молдовській столиці Кишеневі спалахнули масові протести та сутички із поліцією. Близько тисячі мітингувальників спробували увійти в парламент. Втім, правоохоронці відтіснили натовп від будівлі. Гнів народу викликало обрання прем’єром Павла Філіпа, колишнього міністра інформації від Демократичної партії.

Учасники мітингу запевняють, що Павел Філіп є людиною тамтешнього олігарха Володимира Плахотнюка, якого вважають закулісним керівником Молдови і головним координатором корупційних схем у країні.

Протестувальники переконують, що саме він організував масштабне розкрадання коштів із банків Молдови у 2014 році. Тоді з трьох найбільших фінансових установ країни було виведено в офшори більше мільярда доларів. Ця сума дорівнює одній восьмій частині ВВП Молдови. Інцидент спровокував протести у травні торік, тоді молдавани вийшли на вулиці, бо крадіжка коштів належним чином не розслідувалася. Влада спробувала приборкати народне невдоволення, оприлюднивши імена виконавців. Втім, викриття організаторів оборудок молдовани так і не дочекалися від своїх правоохоронних органів.

Павло Філіп є компромісною фігурою, альтернативою йому був олігарх – Герасимчук

Через корупційний скандал, із яким пов’язують ім’я Плахотнюка, йому не вдалося обійняти посаду прем’єра. За словами експерта Групи стратегічних та безпекових студій та Ради зовнішньої політики «Українська призма» Сергія Герасимчука, нинішнє призначення Павла Філіпа на прем’єрську посаду є компромісом з боку Демократичної партії Молдови. Адже перед тим президент країни Ніколае Тімофті, що не належить до жодної партії, відмовився висувати кандидатуру самого Плахотнюка на голосування.

Протестувальники називають Філіпа «маріонеткою олігарха». Процедура його затвердження була рекордоно швидкою – усього за 30 хвилин, без обгворень та дебатів. Як зазначає Сергій Герасимчук, молдовські депутати так поспішали, щоб уникнути дострокових виборів.

«Такі вибори не в інтересах Демократичної партії, ліберал-демократів та лібералів, що декларативно стоять на проєвропейських позиціях, бо, з високою ймовірністю, більшість у новому парламенті взяли б їх проросійські опоненти: соціалісти Ігоря Додона та «Наша партія» Ренато Усатого. А це могло б призвести і до зміни європейського курсу Молдови, і до значних політичних втрат для представників нинішньої коаліції. Відтак, побачивши, що ЄС не заперечуватиме, та й США дивитимуться на процедуру крізь пальці, депутати проголосували за новий уряд», – пояснює Сергій Герасимчук.

Ані Усатий, ані Додон не приховують свої регулярні поїздки до Москви – Ценуза

Рушійною силою народного супротиву, що обернувся навіть штурмом парламенту, стали одразу три політичні сили. Проросійські партія соціалістів на чолі з Ігорем Додоном та «Наша партія» Ренато Усатого, а також проєвропейська громадянська платформа «Гідність і правда» (DA) Андрія Нестаcе.

«Ці політичні сили мають спільну мету – дострокові вибори. Але кожна з них також переслідує особисті цілі», – відзначає аналітик громадської організації Expert-Grup Діоніс Ценуза. – Платформа націлена змістити нинішні дискредитовані проєвропейські партії і прийти до влади. Інтереси двох проросійських партій – переглянути відносини з ЄС, а точніше – поставити під загрозу асоціацію з Євросоюзом».

Ценуза також наголошує на тому, що прямий вплив Москви на ці протести не доведений, хоча проросійські партії Молдови й висловлюють явну прихильність Кремлю. Крім того, ані Усатий, ані Додон не приховують свої регулярні поїздки до Москви.

Дехто переконаний, що нинішні протести у Молдові – шанс для країни на якісні перетворення, але все залежатиме від єдності опозиції. Такої думки дотримується й Марія Левченко, журналіст молдовського телеканалу Realitatea. За її словами, лідери опозиційних сил об’єднуються не вперше. Втім, до цього вони не зберігали єдності.

«Якщо політики, що очолили цей супротив, будуть консолідовані, то можна буде досягти конкретних результатів. Якщо ж надалі вони будуть суперечити один одному у своїх заявах, це може дезорієнтувати їхніх прибічників, і навіть «злити» протест», – підсумовує вона.

Тим часом у Кишиневі триває протест, на вулицях столиці тисячі людей.
Активісти закликають президента Ніколае Тімофті не затверджувати новий уряд, оскільки, на їхню думку, парламент схвалив його незаконно. Також вони вимагають проведення позачергових виборів і арешту олігарха Володимира Плахотнюка. Протестувальників оточили тисячі поліцейських. Лідери протесту запевняють – акція безстрокова й завершиться лише після виконання всіх вимог її учасників.

/Hromadske.Світ: Ольга Дацюк, Тетяна Огаркова

Читайте на сайті Громадського

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.