На Атлантичних Берегах: Лондон, Варшава, Київ… – і Вашингтон?

Олександр Краєв, Директор Програми досліджень Трансатлантичного діалогу та взаємин з НАТО Групи стратегічних та безпекових студій

Постійна представниця США при НАТО Джуліана Сміт заявила, що США повністю підтримує новий союз, адже вбачає в ньому потенційне посилення регіональної безпеки. В своїй промові вона говорила про варіант союзу, який озвучили в італійській газеті Corriere Della Sera, а саме: Британія+Польща+Україна+Балтійські країни.

Цитата самої пані Сміт: «Тож якщо члени НАТО розділяються на формати партнерських відносин або на певні групи, щоб допомогти наростити потенціал і колективними зусиллями зміцнити Альянс, ми хотіли б це підтримати» Давайте трохи згадаємо, що і до чого з цим новим альянсом.

Пропозиція об’єднатися британцям, полякам та українцям в новий політико-безпековий альянс надійшла ще на початку лютого цього року. Тоді вона сприймалася як пряма відповідь на “гру м’язами” російських військ на кордоні з Україною та фактичний провал переговорних раундів із Путіним протягом попередніх місяців. Основна ідея полягала в тому, що малі регіональні альянси за підтримки великих гравців НАТО зможуть дійсно ефективніше та адаптивніше реагувати на місцеві загрози та оперативно давати відсіч потенційним агресивним намірам РФ.

На жаль, на час заснування безпекова компонента нового союзу не була втілена в тому об’ємі, як того чекала Україна – все обмежилося технічним обміном, спільними програмами з тренування бійців та спільними політичними позиціями з ключових питань. Трохи підсолодило цю холодну страву наявність адекватної економічної складової.

Все змінило повномасштабне вторгнення росії в Україну. Майже з перших днів Британія і Польща стали ключовими нашими партнерами саме у військовій допомозі зі стримування російської навали. Це робилося переважно поза межами інших форматів і працювало на рівні продуктивної двосторонньої співпраці. Таким чином, стало лише питанням часу, коли ця робота зможе бути вписана в раніше створений альянс. На рівні з цим стало актуальним і питанням потенційного розширення – не лише Варшава, Київ та Лондон відчувають загрозу московських імперіалістів.

Таким чином, першими претендентами і стали країни Балтії, які на рівні з поляками та британцями чи на найбільше вкладалися в наш захист (та ж Естонія, наприклад, віддала більше третини власного оборонного бюджету Україні).

В чому прямі плюси для України?

1. Розкриття безпекової компоненти альянсу, яка для нас була ключова із самого початку, проте викристалізувалася лише зараз

2. Реальний формат “малої Антанти”: регіональне безпекове об’єднання із повною політичною та військовою підтримкою великих держав

3. Потенціал розширення таких малих альянсів на інші регіони – а отже, більше оперативне та адекватне реагування на нові загрози Китаю та рф (вже маємо нашу вісь, плюс AUKUS, плюс посилення Квадриги, чекаємо на нові).

Коментарі та пінги закриті.

Коментарі закриті.